DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Humor je koření života

Zdravíčko slouží ?
 

 Zdravíčko slouží?

 

 

  Obsahuje články:

1. Máme nedostatek vitamínu D ?
2. Co nejvíce škodí játrům ?
3. Co může odhalit  vyšetření očí ?
4. Blížící se onemocnění můžeme poznat
5. Potraviny, které léčí
6. Když látky z potravin pomáhají léčit
7. Potraviny, které chrání mozek

 

 

         1.  Máme nedostatek vitamínu D ?

Svět zachvátila epidemie nedostatku vitamínu D
      
2010-03-16  (12:28)  Zo sveta

 

Po celém moderním světě se šíří epidemie nedostatku vitamínu D, a je to epidemie tak
hluboká a závažná, že epidemie prasečí chřipky H1N1 vypadá ve srovnání s tím jako rýma. Nedostatek vitamínu D je tak rozšířen, že je to alarmující, a je také základní příčinou mnoha dalších vážných nemocí jako rakovina, cukrovka, osteoporéza a srdeční choroby.

Nová studie publikovaná v březnu 2010 v časopise Journal of Clinical Endocrinology and
Metabolism zjistila, že 59% populace má nedostatek vitamínu D. Navíc asi 25% z toho má
extrémně nízkou úroveň vitamínu D
Vedoucí autor studie, dr. Richard Kremer z Centra zdraví univerzity v McGill řekl:
Abnormální úrovně vitamínu D jsou spjaty s celým spektrem nemocí, včetně rakoviny, osteoporézy a cukrovky, a rovněž s kardiovaskulárními a autoimunitními chorobami.“

Tato nová studie rovněž dokumentuje jasné spojení mezi nedostatkem vitamínu D
a uloženým tělesným tukem. To podporuje teorii, kterou obhajuji na Natural News již mnoho let:
sluneční záření podporuje ztrátu tělesného tuku. Vitamín D je možným hormonálním mechanismem, s nímž tento jev ztráty tuku pracuje.

Vědecká bádání o vitamínu D dávají ještě lepší výsledky...

Aktivátor imunitního systému

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani objevily, že vitamín D aktivuje imunitní
systém
tím, že „vyzbrojí“ T buňky k boji proti infekci.

Tento výzkum zjistil, že bez vitamínu D je imunitní systém T buněk neaktivní a poskytuje
jenom malou nebo žádnou ochranu proti napadení mikroorganismy a viry. Ale s vitamínem
D v krevním řečišti se tyto buňky „ozbrojí“ a začnou vyhledávat vetřelce, které zničí
a vyloučí z těla.

Jinými slovy, vitamín D účinkuje tak trochu jako klíček v zapalování vašeho auta: auto nepojede, pokud neotočíte klíčkem a nenastartujete motor. Podobně ani váš imunitní systém nebude
pracovat, pokud nebude biochemicky aktivován vitaminem D.

Pokud se setkáte se zimní chřipkou ve stavu nedostatku vitamínu D, váš imunitní systém je
v podstatě proti sezónní chřipce bezbranný. Proto lidé, kteří onemocní, jsou ti, kteří jsou stále
pod střechou, pracují pod střechou a žijí v chronickém nedostatku vitamínu D.

Proto také prakticky všichni lidé, kteří zemřeli na H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D. V podstatě neměli žádnou ochranu svým imunitním systémem a byli tak snadným cílem pro prasečí chřipku.

Tato zjištění o tom, že vitamín D „vyzbrojuje“ imunitní systém, byla publikována v Nature Imunology. Vědci v komentářích řekli: „Vědci vědí již dlouho, že vitamín D je důležitý pro absorpci kalcia, a že tento vitamín také souvisí s nemocemi jako je rakovina a roztroušená skleróza, ale neuvědomili jsme si, jak rozhodující je tento vitamín pro aktivaci imunitního systému – teď už to víme.“
Lidé trpící rakovinou a lidé s roztroušenou sklerózou a osteoporézou mají vždy těžký nedostatek vitamínu D.

 

(Viz UK Telegraph, odkaz pod článkem).


Vlastní vsuvka o vitaminu D :

VITAMIN  D 

===========
Kupujeme rybí tuk a EPAVIT. Denní potřeba 5.000 mj.  = cca 125 µg.                  

        Napomáhá vstřebávání vápníku, jeho uchování a využití.   Pomáhá uklidňovat  nervy, snížit citlivost na bolest, křehnutí kostí, hojení zlomenin, snížit výskyt křivice, zubního
kazu, prevence rakoviny, roztroušené sklerozy, nemoci ledvin, degenerativních nemocí, …

          Svou přítomností v organizmu vitamin D snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny
na polovinu až tři čtvrtiny.

          Nedostatek D :

          Návaly tepla, noční pocení,  křeče v nohách, dráždivost, nervozita, duševní deprese jsou mylně považovány jen za známky přechodu. Ve skutečnosti  jsou  důsledkem nedostatku vitamínu D a vápníku plus hořčíku, jejichž  spotřeba je v období přechodu zvýšená.

          Po uplynutí několika měsíců  špatně sedí umělý chrup. Obvykle to není vina  zubaře,
ale chybou výživy. Že kosti i sanice mění svůj tvar  může mít na vině též nedostatek vitaminu D.

          V dnešních reklamách, ale i v některých lékařských knihách uvádí  se, že vitamin D vzniká sluněním v kůži.  Ne v kůži,  ale vzniká  v mastnotě na kůži.  A to jen tehdy,  pokud vzduch není příliš vlhký  a pokud  jsme se ani před  sluněním či po opalování  neumývali  a tím nesmyli kožní mastnotu.  Vitamin D se vytvořil  v kožní mastnotě  a postupně se z ní vstřebává kůží do těla. Tato kožní mastnota se dokonce velmi  lehce smyje studenou vodou.
          Proto nemá význam se slunit,  když se vzápěti umyjeme anebo jsme  předtím 
kožní mastnotu smyli.

           Vstřebatelnost :

Vitamin D může být vstřebán do krve jen za přítomnosti tuku.
Dítě do 12 let synthetické D nevstřebá.

           Stravování :

Denní dávka 5.000 mj by byla krytá konzumací cca 200 vajec. Slunit se neumíme.
Kupujeme Rybí tuk a EPAVIT v lékárně. Ale 1 tobolka třeba výrobku Noventis obsahuje pouze 26 mj  denní dávky.

Prakticky jediným nechemickým zdrojem vitaminu D  je rybí tuk.
Rybí tuk co do účinnosti zvláště u dětí není možné ničím nahradit. 
Syntetickou pilulku dítě do 12 let nevstřebá. 
Do šesti let dítě nedokáže vyloučit alkohol, podobně jako pes toxický thiobromin, který mu dáváme v čokoládě. Jedna celá čokoláda na vaření psa zabije !

            Denní dávka :

Zdravý dospělý  5.000 mj tedy ekvivalentně 125 mikrogramů. Tedy  plnou polévkovou
lžíci rybího tuku.
Batoleti  do 1 roku stači půl čajové lžičky rybího tuku  = 1.000 mj;
  děti do 8 let  celou čajovou lžičku = 2.000 mj,  
do dospělosti  2 čajové lžičky = 4000 jednotek.               

            Rybí tuk má být v ledničce. Podávat  nejlépe s mlékem. Toxicita u rybího tuku
nebyla pozorována.

            Přechod do toxicity u syntetického D lze pozorovat u dospělých při konzumaci
25.000 mj po delší dobu, u dětí do 8 let  dávky nad 1.000 mj. 
Autorka knihy  slavná Dr.Adelle Davis sama  přispívá svému organismu třemi lžícemi  rybího tuku = 15000 mj denně spolu s litrem mléka  a navíc 1 gramem vápníku.  

  Toxicita byla pozorována  u syntetického vitaminu D v uvedených dávkách, ale
prakticky nebyla zjistěna u rybího tuku. 
  Toxicitě syntetického D lze předejít  zvýšenými dávkami vitaminu C a E  anebo cholinu .
  Toxicita D se zvyšuje při  nedostatku vitaminu E  nebo vápníku. 

 Vitamin E je dobré konzumovat nejlépe alespoň o půl hodiny dříve,
než se najíme stravou obsahující železo, neboť železo  vitamin E v těle nevstřebaný ničí.
          

Zdá se, že CDC -  Rakovinová  Společnost (co je CDC  viz.pozn.dole)  a WHO
jsou v absolutní nevědomosti o tomto výzkumu, jinak by doporučily vitamín D
k boji proti nedávné pandemii H1N1, spíše než vakcíny. Vitamín D by byl daleko efektivnějším (a méně nákladným) prostředkem na obranu proti pandemii než vakcíny, zejména když vakcíny nemohou fungovat, když na ně imunitní systém nereaguje, a 
imunitní  reakce  vyžaduje  přítomnost  vitamínu D!

Zatímco vakcíny mají nežádoucí vedlejší účinky jako např. těžké neurologické poruchy u některých příjemců, jediným „vedlejším účinkem“ vitamínu D je,
že je prevencí proti 77% veškerých rakovin.
http://www.naturalnews.com/021892.htmlimageimage

Společný jmenovatel nemocí

Dle nového výzkumu se stává stále jasnějším, že nedostatek vitamínu D může
být společným jmenovatelem pro většinu ničivých moderních degenerativních nemocí. Pacienti se selháním ledvin téměř všeobecně mají nedostatek vitamínu
D a rovněž tak pacienti s cukrovkou.
Lidé trpící rakovinou a lidé s roztroušenou sklerózou a osteoporézou mají vždy velký nedostatek vitamínu D.

Ve skutečnosti nedostatek vitamínu D může být základní příčinou, proč je tolik degenerativních nemocí, a náprava tohoto nedostatku v celé populaci by mohla zničit zisky „průmyslu péče o nemocné“, který dnes vládne západní medicíně.

Jinými slovy, když se lidé dovědí o vitamínu D, rakovinový průmysl zaznamená kritické
ztráty zisku (
vitamín D zabrání 4 připadům rakoviny z 5.)

Zřejmě proto tak mnoho podniků a organizací, které závisí na léčbě rakoviny
(a dalších nemocech) svou autoritou a mocí aktivně bojují proti informacím o vitamínu
D. Například Státní institut pro rakovinu- NCI, který je jednou z nejbohatších neziskových společností, aktivně provozuje celostránkové reklamy, které se snaží
strašit lidi  slunečním zářením, aby zůstali ve stavu nedostatku vitamínu D.

Tento stav nedostatku shodou okolností slouží i mocenským zájmům NCI tím, že zajišťuje, aby lidé pátrali po záhadách rakoviny, i když je k dispozici léčba zdarma (slunce).

Podobně FDA nechce, aby se lidé dověděli o vitamínu D, protože informovaní spotřebitelé
by nevyhnutelně brali více potravinových doplňků s vitamínem D a tím by předcházeli veškerým nemocem, s nimiž farmaceutický průmysl počítá pro své monopolní zisky.

Každý pacient, který bere vitamín D, znamená o jednoho pacienta méně,
který by platil za léky proti rakovině, cukrovce a srdečním chorobám.

Podobně i další neziskové organizace rakovinového průmyslu nechtějí, aby se lidé dověděli pravdu o vitamínu D. Raději chtějí dále prodávat zákazníkům směšné výrobky s růžovým proužkem, na kterých se říká, že sbírají peníze pro jakýsi vysoce fiktivní „výzkum léčby“ – výzkum, který byl zastaralý, dříve než začal, protože slunce léčilo a předcházelo rakovině po celou dobu, co člověk chodí po planetě Zemi.
Naši předkové nemuseli „léčebně běhat“ ani „léčebně chodit“ kvůli nějaké fikci
na získávání peněz. Oni prostě byli na slunci a vyléčili se z rakoviny proto,
že byli vystaveni slunečnímu světlu. Chodit ven je už samo o sobě „léčbou“ rakoviny, na niž rakovinový průmysl požaduje další miliardy dolarů, aby mohl rozšířit výzkum.

Chtějí, abyste zůstali v nevědomosti!

Nevyhnutelnou pravdou je, že moderní medicína chce, aby lidé zůstali v nevědomosti o léčivých účincích vitamínu D. Finanční přežití lékařského průmyslu je na tom zcela závislé. Nejvlivnější lékařské organizace systematicky zlehčují význam tohoto vitamínu a přímo odmítají
ho doporučovat pacientům.

NCI nedoporučuje vitamín D, stejně jako Komen for the Cure. AHA, AMA, ADA a FDA, všechny odmítají doporučovat vitamín D a všechny namísto toho podporují syntetické, patentované léky
s vysokým ziskem, které nic nevyléčí.

V podstatě se jedná o spiknutí mlčenlivosti o vitamínu D v průmyslu péče o nemocné,
jelikož ten závisí na nemocích, jejichž léčení jim přinesou zisky.
A naopak rostou zisky za drahé výrobky, které obsahují „faktory“ jež mají omezit vliv slunečního záření.

Tak to bude vždy, protože společnostem jde o obchod, aby vydělaly peníze a když vyděláváte
peníze na nemocech, nikdy nepůjdete a neřeknete lidem, jakou mají možnost se sami vyléčit
zdarma.
Z tohoto čistě ziskového pohledu poučit lidi o vitamínu D nedává průmyslu péče o nemocné
naprosto žádný obchodní smysl. Zisky průmyslu financují lidé.
Ale pravdu o vitamínu D nemohou skrývat navěky. Poznatky jsou naprosto přesvědčivé.
Jsou skutečně nevyvratitelné.
.

Zde je devět argumentů, které jsou nevyvratitelně pravdivé:

1. Rozsáhlá většina západní populace má nedostatek vitamínu D.

2. Nedostatek vitamínu D podporuje rakovinu, cukrovku, osteoporézu, onemocnění ledvin, deprese, obezitu a srdeční choroby, a další zdravotní problémy.

3. Nedostatek vitamínu D může být napraven dodáním tohoto vitamínu v doplňcích,
nebo rozumným vystavováním slunečnímu světlu.

4. Krémy proti slunci blokují produkci vitamínu D v kůži a tím způsobují
jeho ještě větší nedostatek u uživatelů těchto výrobků.

5. Náprava široce rozšířeného nedostatku vitamínu D by značně omezila výskyt degenerativních chorob v populaci, čímž by státy ušetřily trilióny dolarů na společných nákladech na léčbu v příštím desetiletí.

6. Potravinové doplňky s vitamínem D jsou velmi snadno dostupné. Zabránit nemocem dodáním vitamínu D je velmi nenáročná investice do zdraví, která se státu vrátí více než stonásobně na ušetřených nákladech na zdravotní péči.

7. Vitamín D je extrémně bezpečný. Lidé, kteří berou doplňky s vitamínem D, nepociťují naprosto žádné vedlejší účinky  i při zdánlivě vysokých dávkách 4000 – 8000 IU denně (více než
desetinásobek doporučené denní dávky v USA.)

8. Nedostatek vitamínu D je způsoben ve značné míře moderním životním stylem
v uzavřených místnostech. Lidé žijí, pracují a sportují v uzavřených místnostech pod umělým světlem. To způsobuje těžké nedostatky vystavení přirozenému světlu (slunečnímu světlu), jehož prostřednictvím se vitamín D obvykle vytváří.

9. Vitamín D dramaticky redukuje náchylnost k infekčním chorobám, jako jsou běžná chřipka a H1N1. Aktivuje imunitní systém a umožňuje mu, aby fungoval agresívněji při obraně proti napadení viry.

Lepší než vakcíny, bezpečnější než léky . . .
Vitamín D je ve skutečnosti lepší vakcínou než vakcíny.
Je lepším lékem proti rakovině, než protirakovinné léky.
Je lepším lékem proti osteoporéze než léky proti ní.
Je lepší léčbou cukrovky než léky proti cukrovce.

Znovu a znovu se ukazuje, že vitamín D je bezpečnější, efektivnější a mnohem dostupnější
než drahé léky s monopolní cenou.
Navíc je přirozeně kompatibilní s lidským tělem, protože lidské tělo si vlastně vyrábí vitamín
D samo, pokud dostane k tomu příležitost (vystavení se slunci).

Navíc, na rozdíl od farmacie, je vitamín D bezpečný pro životní prostředí. Vyloučený přebytečný vitamín D na rozdíl od léků nekontaminuje ryby.
http://www.naturalnews.com/025933_pharmas_environment_Big_Pharma.htmlimageimage

Když víte všechny tyto pravdy o vitamínu D, asi se divíte, proč reforma zdravotnictví
vůbec o této živině nehovoří?
Pokud opravdu chcete reformovat zdraví národa, musíte začít tím, že napravíte epidemii nedostatku vitamínu D mezi populací.

Pokud jde o udržení zdraví, všechny léky světa nedosáhnou toho, čeho může dosáhnout vitamín D...      a to jednoduše, dostupně a bezpečně.

Můžete ho mít zdarma.
Není třeba žádný předpis.
Žádná návštěva lékaře
. Nemusíte si ani kupovat žádné vitamínové doplňky

Jen prostě běžte ven, když svítí slunce, a započněte svou vlastní léčbu.

Tato myšlenka – že pacienti si mohou sami vyléčit rakovinu tím, že se procházejí v přírodě –
je nejstrašidelnější věcí pro rakovinový a vakcínový průmysl. Big Pharma se děsí toho,
že lidé se stanou vzdělanými v oblasti výživy a že si uvědomí, že samotný vitamín D sám
o sobě eliminuje potřebu stovek různých léků a vakcín. Aktivuje uzdravování, brání tělo
proti nemocem a tak je tou největší hrozbou pro ziskovost léčebného průmyslu, který
vládne dnešní medicíně.

Kdyby moderní medicína mohla zakázat vitamín D, učinila by to okamžitě. Možná se ještě pokusí
ho zastavit, skrze pokusy senátora Mc Caina zničit potravinové doplňky.


pozn.:
CO JE ACS ?   překlad :  vy nevíte moc o ACS . Podle mého mínění, ACS je
organizace které ve skutečnosti
předchází prevenci a otevřeně podporuje pokračování rakoviny jako způsobu, jak podporovat jeho sílu a zisky. ACS je nejbohatší nezisková
v
Amerika a má velmi blízké vazby k farmaceutické společnosti , mamografické přístrojové společnosti a jiné společnosti ten zisk z rakoviny. Všimněte si jména, také:
To není
Americká Anti - Cancer společnost , to je Americká Rakovinová
Společnost!
O co oni opravdu usilují dává za pravdu jejich název.

http://www.naturalnews.com/028257_Senator_McCain_dietary_supplements.htmlimageimage

 

Mike Adams, 12. 3. 2010

http://www.naturalnews.com/028357_vitamin_D_deficiency.htmlimageimage


Čítajte viac: http://dolezite.sk/Svet_zachvatila_epidemie_nedostatku_vitaminu_D_85.html#ixzz0ilFmBGiC


 

       2.  Co nejvíc škodí játrům?
            Alkohol to není...

 

Játra nebolí.  O to víc je musíme chránit!
Hlavně sami před sebou.

Játra jsou základní filtrační stanicí a chemickou továrnou.
 Zajišťují detoxikační biochemické reakce, kterými neutralizují škodlivé působení tělu cizích látek (tzv. xenobiotik) a umožňují
jejich vyloučení. 
Na které léky si dát pozor?

Co se týče léků, dnes je známo přibližně 1000 léků, které mohou vyvolat poškození jater.
Přibližně 2 % žloutenek, vyžadujících v USA hospitalizaci, je způsobeno léky.

"Mezi nejčastěji používané patří analgetika, nesteroidní antiflogistika, neuroleptika, celková anestetika, hypolipidemika, antibiotika, cytostatika, antimalarika, antiepileptika, anabolika, androgeny, estrogeny," vypočítává odborný lékař MUDr. František Križanovič.
Některé z nich - a často více druhů - určitě berete i vy. 

Doporučujeme: Játra dostala zabrat. Jak jim ulevit?

Častou příčinou akutního selhání jater je už i jednorázové užití 5 g paracetamolu zároveň s Fenobarbitalem, což je známý lék
na spaní. Účinná látka paracetamol  je přitom obsažena
v tak obvyklých přípravcích, jako je paralen!

Zákeřná "nevinná" éčka 

Zákeřnější jsou kombinace různých chemických látek, které jsou jinak jednotlivě v neškodné dávce. Tak například některá
"éčka" jsou v potravinách v takové dávce, která prokazatelně není škodlivá, ale už nikdo nezkoumal jejich vzájemné reakce v organismu a působení těchto reakcí na náš organismus.

"Xenobiotika se dostávají do organismu zejména přes trávicí trakt," vysvětluje  doktor Križanovič,
a pokračuje: "Sem patří různé konzervanty, alkohol, tzv. "éčka", dochucovadla, barviva a jiné přídatné látky v potravinách. Pro mnohé může být překvapením, že sem patří i látky, vstupující
přes pokožku - kosmetické přípravky, sprchové gely, čisticí prostředky, antiperspiranty,nebo léčiva aplikovaná přes kůži."

Ty se dostávají do jater už sice zředěné, ale nakonec je musí játra přece jen odbourat a připravit na vyloučení z těla.

Játra a alkohol: k poškození stačí 2 deci

Existuje vypočítané množství alkoholu, které s vysokou pravděpodobností způsobí vážné poškození jater u většiny osob. "Příjem 80 gramů alkoholu denně, tj. přibližně 0,7 litru vína,
po dobu 20 let vyvolá u mužů vazivovou přestavbu jater, tzv.
cirhózu jater. U žen je to ještě o dvě třetiny méně, tedy už něco
přes 2 dcl vína denně," uvádí MUDr. Križanovič.

Podobné projevy může mít i nealkoholové poškození jater.
"Jde o ztučnění a následný zánět, který se spojuje s obezitou, inzulinovou rezistencí, hyperlipidémií a s diabetes mellitus 2. typu,
tedy s tzv. metabolickým syndromem,"  připomíná doktor Križanovič. Přitom kritéria pro metabolický syndrom (obezita, vysoký tlak, cholestrol) splňuje 20 % české populace,
což potvrdila nedávná studie.

Co tedy nejvíce játrům škodí?

Nejnebezpečnější je vystavit játra nejednou mnoha rizikovým faktorům.  Doktor Križanovič přichází s rovnicí:

obezita + alkohol + běžná virová infekce + antipyretika + analgetika + přecházení viróz + stres + infekce + antibiotika + kontakt s běžnými chemikáliemi v domácnosti = silný útok na játra

Játrům můžeme podpořit dostatkem živin, okysličenou krví
(díky pohybu) a jako bonus jim přidejme zeleninu zakapanou kvalitním zkvašeným octem nebo kysané zelí.

"Ochraně jater můžeme mimo zdravé a vyvážené životosprávy jednou za čas pomoci očistnou kůrou, a to užíváním preventivních přípravků, ideálně kombinujícím játrům prospěšné látky,
jako je cholin, ostropestřec mariánský, inositol, vitaminy
C a E, vápník a kyselina pantotenová
(v našich lékárnách
např. novinka VULM Esence Forte," uzavírá lékař.

Zdroj: zena.centrum.cz, 21.10.2013, uz

 

3.  Co může odhalit vyšetření očí?

Běžné vyšetření očí mnozí podceňují.
Přitom právě při něm lze odhalit řadu závažných onemocnění- cukrovku, rakovinu kůže či AIDS.

Poškozená sítnice může signalizovat klesající funkci mozku
a špatnou paměť, ale třeba i nemoc AIDS.
Barva očí zase může varovat, že je člověk náchylnější ke kožním nemocem.
Oční lékaři ale mohou odhalit i cukrovku či kožní nádor melanom – mohou tak zachránit nejen zrak pacienta, ale často i jeho život.

Pravidelné kontroly dokážou odhalit nejen skryté oční vady,
ale i celou řadu dalších závažnějších onemocnění.

K tomu, aby lékař poznal, že mozek pacienta přestává správně pracovat, podle nového výzkumu stačí, aby se mu podíval do očí. Konkrétně na sítnici, která prý činnost mozkových funkcí téměř dokonale odráží.

Odborná studie publikovaná v prestižním americkém časopise Neurology ukázala, že poškození sítnice má přímou souvislost s klesající funkcí mozku. Na vině je zřejmě špatné cévní zásobování.

Vědci ze San Franciska pozorovali po dobu deseti let více než pětset žen starších šedesáti let. Ty, které trpěly vadou sítnice, nebo se u
nich v průběhu výzkumu objevila, vykazovaly v testech nižší činnost mozku, včetně zhoršené paměti a snížené schopnosti abstraktního uvažování.

Potvrdilo se, že problémy s drobnými cévami v oku mohou být známkou toho, že ani cévy v mozku nepracují dobře. To pak může
vést ke kognitivním problémům,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu, doktorka Marie Haanová z University of California v San Francisku.


Skryté nebezpečí v barvě očí

Jiná americká studie se věnovala barvě očí a pravděpodobnosti
výskytu některých kožních onemocnění u jejich majitelů. Vědci
vytvořili skupinu tří tisíc lidí, kteří měli melanom nebo nemoc zvanou vitiligo, při níž dochází k odumírání buněk tvořících kožní pigment a projevuje se světlými skvrnami nepravidelných tvarů. U těchto skupin lidí potom pozorovali společné znaky a rysy, přičemž se soustředili
na barvu jejich očí a kůže.

Výsledkem je, že vitiligem častěji trpí lidé s hnědýma očima.
Ve zmíněném výzkumu jich bylo 43 procent, přičemž 30 procent nemocných mělo zelené oči a 27 procent modré nebo šedé.
Naopak co se týče melanomu, studie ukázala, že lidé s hnědýma
očima jsou k němu méně náchylní.

Vitiligo je autoimunitní onemocnění, při němž imunitní systém
napadá vlastní pigmentové buňky a ničí je. Myslíme si proto, že
vitiligo má na vznik melanomu přímý vliv – dokáže zničit i rakovinné zárodky v jejich raném stadiu,“ píše jeden z autorů studie Dr. Richard Spritz v tiskové zprávě Lékařské fakulty University of Colorado.

Nebezpečí pohlavních nemocí

Že lze z oka přečíst opravdu mnoho informací o celkovém zdravotním stavu, potvrzuje i hlavní lékařský ředitel a zakladatel Evropské oční kliniky Lexum Prof. MUDr. Martin Filipec, CSc.: „Při vyšetření oka skutečně často přijdeme na nemoci, o nichž pacient vůbec netuší. Častým případem je odhalení cukrovky, někdy se stává, že objevíme
i melanom přímo v duhovce.“

Porucha slzného filmu nebo vřed na rohovce zase může ukazovat
na onemocnění jako je revmatoidní artritida nebo lupus.
Porucha zrakového nervu nebo zánět v periferii sítnice může být
první známkou roztroušené sklerózy.

Nález na duhovce nebo sítnici může signalizovat závažné infekční onemocnění, jako je AIDS, tuberkulóza nebo syfilis.
Obecně tedy lze říct, že pokud umíme číst v očích, je často možné
včas a správně stanovit diagnózu celkového onemocnění a zachránit tak nejenom zrak pacienta, ale často i jeho život,“ dodává profesor Filipec.

 Novinky.cz, 7.6.2012, 7:38, das

 

 

 4.  Blížící se onemocnění můžeme poznat
                             dříve, než tělo napadnou viry

Mezi nejčastější symptomy, které signalizují blížící se onemocnění,
patří únava, malátnost nebo bolest.
Problém je, že je rozeznáme až ve chvíli, kdy už v našem těle řádí viry,
přitom lze hrozbu onemocnění rozeznat mnohem dříve.

Podle východní medicíny (ajurvédy), ze které mimo jiné čerpá snad každý medicínský obor, máme všichni svůj energetický vzorec. Pokud je tento energetický vzorec ve svých ohraničených hodnotách, člověk je zdráv.
Při odchýlení těchto hodnot však začínají blikat varovné kontrolky, že v organismu není něco v pořádku. Ten, kdo už alespoň trochu zabředl do ajurvédské medicíny, pozná, kdy v jeho těle probíhají nežádoucí změny.
Ve spolupráci se svým mistrem pak energie v těle opět srovnávají.

Metod, jak srovnat energetické odchylky, je spousta. Často kombinujeme meditativní techniky, stravu, bylinné extrakty a masáže léčivými oleji,“ říká James Rocky, hlavní terapeut wellness studia Planet Zen.

Člověk, který se svým energetickým vzorcem ještě neumí pracovat, se musí nejprve naučit základní zákonitosti. V každém případě musí znát svůj typ
dóši, tedy to, která energie v jeho těle převládá.

Podle ajurvédy se rozlišují tři typy energií – váta, pitta, kapha. V každém člověku jsou zastoupeny. U každého však v jiném poměru. Ta, která je dominantní, předurčuje zdraví a jeho kondici a podle toho je také potřeba
o sebe pečovat,“ vysvětluje James.

Typ dóši terapeuti poznají podle pulzního vyšetření, když vás chytnou
za prostředníček pravé ruky. Dóšu si ale můžete určit i sami.

Kdo je kdo, aneb váta, pitta nebo kapha

Pro každý typ dóši je charakteristická například fyzická konstituce a určité mentální dispozice.
Pakliže patříte k těm, kteří mají velmi štíhlou postavu, podlouhlý obličej,
malé oči, úzké rty, nepravidelné zuby nebo třeba suchou kůži se sklony k šupinatění a k tomu vás charakterizuje ráznost, náladovost, schopnost
rychle nabýt – rychle pozbýt, úzkostlivost, sklony k tomu být smutný, náladovost, ale i schopnosti nedělat věci jen napůl, ale naplno, a navíc do všeho jít s vervou, jste jednoznačně váta.

Pro pittu jsou zase charakteristické světlá pleť, světlé oči, pravidelný nos, srdcovitý obličej, střední postava, rovné vlasy, středně velká ústa nebo vystouplá brada a z mentálních predispozic pak otevřenost novým myšlenkám, organizační schopnosti, výborná paměť, cílevědomost, podrážděnost, mnoho zájmů.

Pro kaphu je zase typická silnější postava, kvalitní vlasy, olivová pleť a z vlastností pak tichost, skromnost, zamyšlenost, svědomitost, ale i loajálnost, schopnost odpouštět a také trochu lenost.
A pakliže jste trochu od toho i trochu od toho, jste typ na pomezí dvou dóš – například váta pitta nebo  kapha váta.

Každá dóša má určité znaky nerovnováhy

Pro vátu je to drsná kůže, zácpa, suchý jazyk, suché rty, únava, úzkosti, svalová bolest, zvýšení tlaku nebo třes a žaludeční neuróza.

Pittu při rozladění dóši nejčastěji potrápí třeba pocení a návaly, zimnice, špatný spánek, pálení žáhy nebo střevní potíže.

Pro kaphu jsou pak typické příznaky jako zaspávání, dýchací potíže, otoky, alergie, deprese, závist, netečnost nebo špatné trávení a citlivost na chlad.

 Se srovnáním rovnováhy pomůže odborník

Obecně lze říct, že váta potřebuje režim a řád, aby se její dóša napravila.
K tomu musí váty pravidelně a dobře jíst, hlavně teplou stravu.
Doporučujeme také masáže celého těla bylinnými oleji,“ vysvětluje James.

Pro pittu je zase vhodné zacílit na dostatečný pitný režim, ochlazovat tělo
a nevystavovat jej zbytečně teplu a začít jíst syrová a vegetariánská jídla. Mnohdy postačí jen tohle a není potřeba přidávat další masážní proceduru,“ říká James.

A co je vhodné pro kaphu? „Kaphy musí v každém případě vysadit oleje
a tuky ze stravy a nahradit je čerstvou zeleninou a pokrmy tepelně upravenými pouze vařením. O procedurách se rozhoduje individuálně, na základě toho,
jaký z příznaků nerovnováhy dotyčného trápí,“ dodává James.

Samozřejmě platí, že čím dříve se začne pracovat na srovnávání dóš, tím rychleji se upraví rovnováha v těle a zamezí se onemocnění.
Podle zastánců ajurvédy lze značně eliminovat příznaky či je úplně odstranit
až u 96 procent lidí.

Novinky.cz,28.6.2013,7:25, das 

   5.   Potraviny, které léčí

Běžné potraviny v domácnosti, které léčí

S občasnými menšími zdravotními indispozicemi si mnozí umí poradit sami i bez lékaře.
Zatímco někdo sáhne při bolesti či nevolnosti po domácích zásobách volně prodejných léčiv,
další místo toho zamíří do kuchyně, kde se také mnohdy skrývají užiteční a spolehliví pomocníci.

Podíváte-li se doma do ledničky či špajzu, určitě tam najdete mnoho běžných potravin jako v každé jiné domácnosti. Zatímco ale někdo své zásoby konzumuje čistě kvůli hladu či chuti, někteří lidé vědí,
že je dobré mít po ruce určité druhy i z důvodu, kdyby se náhodou vyskytly nečekané zdravotní komplikace.

Jaké „léčivé” potraviny se většině lidí skrývají doma, aniž o tom možná tuší?
Přehled přinesl server Healthland.time.com.

Banán – stres a úzkost 

Až budete mít příště pocit, že pod návalem stresu zkolabujete, vrhněte se na banán,
radí Molly Kimballová, specialistka v oboru sportovní dietetika.

Středně velký banán obsahuje v průměru cca 105 kalorií a 14 gramů cukru. Kromě toho, že vás zasytí, pomůže zároveň i zvýšit hladinu cukru v krvi, navíc obsahuje kolem třiceti procent doporučené
denní dávky vitamínu B6. Ten pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu (hormonu štěstí)v mozku.

Rozinky – vysoký krevní tlak

Při výskytu vysokého krevního tlaku (hypertenze) se doporučuje konzumovat alespoň hrst rozinek denně.
Uvedené množství (cca 60 rozinek) obsahuje přibližně jeden gram vlákniny a 212 mg draslíku.
Z různých nezávislých studií vyplývá, že polyfenoly obsažené v potravinách, jako jsou právě rozinky, hroznové víno či různé šťávy, jsou účinné jako prevence kardiovaskulárních onemocnění,
s čímž souvisí i vysoký krevní tlak.

Jogurt – zácpa nebo plynatost 

Jogurty obsahují živé kultury, které jsou prospěšné, hlavně co se správného vyměšování týče.
Pokud tedy máte problémy se zácpou, zařaďte určitě do jídelníčku více jogurtů. Látky v nich obsažené také pomáhají lepšímu trávení těžších potravin, které mohou způsobovat nepříjemné nadýmání či plynatost.

Meruňky – ledvinové kameny

Minerály a ostatní látky obsažené v meruňkách účinně působí jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů ze šťavelanu vápenatého, které jsou jejich nejčastějším typem, uvedla Christine Gerbstadtová, odbornice na výživu a mluvčí Americké dietetické asociace.

Tuňák – na špatnou náladu a úzkost

Návaly úzkosti nebo velkého vyčerpání bohužel v dnešní uspěchané době trápí stále více lidí. Jakmile se nám něco nedaří, jde s tím ruku v ruce i špatná nálada. A na tu je podle odborníků skvělým pomocníkem tuňák.

Obsahuje totiž omega-3 mastné kyseliny, které jsou účinným pomocníkem při léčbě depresí, souhlasí Elizabeth Somerová, autorka knihy Jídlo, vaše cesta ke štěstí.

Zázvorový čaj – nevolnost 

Vícero na sobě nezávislých studií již prokázalo, že zázvorový čaj (práškový, sypaný i chystaný z čerstvého zázvoru) může zmírňovat žaludeční nevolnosti při různých nemocech, ale také například v těhotenství.

Bazalka – střevní potíže 

Podle nejnovějších zjištění může eugenol, látka obsažená v bazalce, udržet naše střeva zdravá. Pomáhá od křečí nebo průjmu tím, že ničí nebezpečné bakterie, cituje jednu ze studií Mildred Mattfeldt-Bemanová z oddělení výživy a dietetiky na univerzitě v Saint Louis. Čerstvá bazalkase dá bohatě využívat jako přísada do omáček či salátů.

Hrušky – na vysoký cholesterol

Jedna středně velká hruška podle odborníků obsahuje pět gramů vlákniny, převážnou část z toho ve formě pektinu, který pomáhá regulovat špatný cholesterol.

Krůtí maso – proti nespavosti 

Přerušovaný a nepravidelný spánek, nebo dokonce nespavost trápí mnoho lidí. Pokud nejsou uvedené potíže způsobeny nějakým závažnějším onemocněním, může pomoci proti zmírnění příznaků krůtí maso. Obsahuje tryptofan, esenciální aminokyselinu, která pomáhá tělu produkovat hormony serotonin a melatonin, které regulují spánek.

Fíky – hemoroidy 

Je pravda, že fíky běžně nenajdeme v každé domácnosti. A je to určitě škoda, neboť pomáhají při problému, který postihuje řadu lidí – při hemoroidech. Jejich konzumace napomáhá vytváření jemné a pravidelné stolice, což napomůže zmírnění rizika výskytu hemoroidů. Fíky navíc obsahují asi 5 % denního potřebného příjmu draslíku a 10 % manganu.

Česnek – kvasinkové infekce

Látky obsažené v česneku mohou příznivě působit proti množení kvasinek a hub,které jsou častým viníkem výskytu bolestí,
svědění či poševních výtoků u žen.

Brambory – bolesti hlavy 

Už podle starých babských receptů prý nejen konzumace, ale i přikládání plátků syrových brambor pomáhaly ulevit od bolestí hlavy.

Zdravotní prospěšnost brambor je ale mnohem větší.
Pomáhají odvodnění a pročištění těla, působí pozitivně
na pokožku, podle některých nejnovějších studií prý dokonce mohou do jisté míry chránit před mozkovou mrtvicí.

bok, Novinky.cz, 4.3.2014, 10:17

 

 

 6. Když látky z potravin pomáhají léčit
 

Jídlo ovlivňuje naše zdraví z 30 až 40 %. Není tedy divu, že se stále více lidí zajímá o tzv. ortomolekulární medicínu.
Ta využívá potraviny pro zvláštní lékařské účely, takzvané orthomoly. Snaží se jejich prostřednictvím dodávat tělu takové sestavy látek, které mu při určitých zdravotních potížích pomáhají.

Jídlo ovlivňuje naše zdraví z 30 až 40 %.

S myšlenkou „léčivé stravy“ přišel už před mnoha roky slavný biochemik Linus Carl Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny. Byl přesvědčený o tom, že přesná kombinace určitých substancí, které potraviny obsahují, může významně pomáhat při klasické
léčbě konkrétních chorob.

Dnes už víme, že podobné komplexy dokážou preventivně působit třeba proti následkům soustavnému stresu, kouření a znečištěnému prostředí. Stejně tak mohou být zajímavou součástí léčby
některých nemocí.
Zmíněné doplňky přitom neobsahují žádné tajemné substance.
Jde o sloučeniny a látky, které jsou tělu vlastní nebo blízké: vitamíny, minerály, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, karotenoidy, bioflavonoidy apod.
Odborníci o nich někdy hovoří jako o mikronutrientech.
U každé choroby pomáhá jejich jiná kombinace.

Kvalitní palivo v bitvě s rakovinou

Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, upozorňuje, že mohou být užitečnou součástí podpůrné onkologické léčby. Zvlášť když
pacient nemá dostatek mikronutrientů.

Při drsné onkologické léčbě spousta lidí špatně jí. Ozařování i chemoterapie představují navíc pro lidský organismus velkou
zátěž. Musí se zbavovat velkého množství toxických zplodin.
Proto pro něj bývá tak důležité kvalitní palivo, tedy správná
výživa s dostatkem všech důležitých substancí.

Naprogramované sebevraždy

Vědci objevují další vlastnosti zdánlivě obyčejných sloučenin. Například vitamín D, E a K, stejně jako beta karoten, dokážou
donutit řadu rakovinových buněk k sebevraždě. Přesněji řečeno – nastartovat jejich přirozené sebezničení, tedy buněčnou smrt. Nejúčinnější se v tomto ohledu ukázala kombinace céčka a éčka.

Odborníci na výživu je často označují jako antioxidanty. Rozumějí tím látky, které neutralizují činnost volných kyslíkových radikálů.
Ty vznikají při biochemických pochodech v těle a můžeme je přirovnat ke kouři vycházejícímu z výfuku auta. Problém s nimi začíná být v okamžiku, když jich vzniká příliš mnoho. Obvykle proto, že jsme vystaveni různým zátěžím: kouření, znečištěnému ovzduší, smogu, UV záření, nedostatečnému přísunu kyslíku apod.

Čím nám hrozí agresívní radikály

Přemíra agresívních kyslíkových radikálů zvyšuje
pravděpodobnost řady zdravotních potíží:

  • - aterosklerózy,
    - rakoviny
    - šedého zákalu
    - revmatoidní artritidy
    - degenerativních onemocnění nervového systému
    -  i dalších chorob.

Také zrychlují stárnutí organismu. Účinnou zbraní proti nim jsou vitamíny C a E, ale rovněž karotenoidy, fenoly nebo další rostlinné komplexy.

Polštář na drsnou onkologickou léčbu

Zmíněné vitamíny zvyšují účinek radioterapie a také chemoterapie.

Céčko spolu s éčkem snižuje toxický účinek onkologických léků na zdravé buňky. Chrání je před negativním vlivem standardní protinádorové terapie.

Vysoké hladiny antioxidantů navíc spouštějí v rakovinových buňkách signály k omezení růstu.

Je však nutné si uvědomit: zmíněné látky nejsou lékem na rakovinu. Fungují jako přirozené brzdy negativních procesů, jako hasicí přístroje hrozících požárů i ochranné štíty před stoupajícím rizikem. Jejich efekty bývají užitečné, ale limitované. Navíc je obvykle potřebujeme v množství, které potraviny pokrýt nestačí. Musíme je proto užívat ve formě speciálních produktů, přesněji řečeno jako potraviny pro zvláštní lékařské účely.

Jak podpořit imunitu

Podle MUDr. Lenky Pennigrové, CSc., imunoložky a alergoložky z Centra specializované lékařské péče Gymuno v Praze, hrají důležitou roli při likvidaci volných radikálů také antioxidační enzymy. Náš organismus si je průběžně vytváří. Potřebuje však k tomu dostatek stopových prvků: selen, železo, měď nebo zinek.

Imunitní systém je složitý a náročný na velké množství vitamínů i stopových prvků. Pokud mu chybějí, buňky imunitního systému se hůř množí, což může narušit naši obranyschopnost.

Tyto látky získáváme hlavně ze zeleniny a ovoce. Problém je v tom, že se k nám v určité části roku často dovážejí produkty předčasně sklizené, aby dozrály cestou. Někdy je poškodí nevhodný způsob dopravy, jindy zase skladování. U lidí se zvýšenou potřebou těchto látek bývá proto někdy nutné, aby sáhli po doplňcích stravy.

Doktorka Pennigrová zároveň zmiňuje studii, při níž lékaři podávali pacientům přípravek s vitamíny, minerály a mikronutrienty.
A to v takovém složení a množství, v jakém ho potřebuje náš imunitní systém.

U lidí, které v zimě trápilo nachlazení, se za čtyři měsíce snížil jeho výskyt o polovinu. Musíme však zdůraznit, že pozitivní efekty zmíněných látek zlepšila také:

  • tělesná aktivita,

  • dostatek spánku,

  • a zdravější způsob života.

Co pomůže při artróze

Většina lidí zná přípravky na artrózu, které se prodávají v lékárnách. Při této nemoci dochází k poškozování chrupavky a dalších měkkých tkání, které umožňují hladkou činnost kloubů.
Zmíněné přípravky obsahují různé koktejly látek podporujících výživu a regeneraci těchto tkání (glukosaminu, chondroitin sulfátu, kyseliny hyaluronové, hydrolyzátu kolagenu apod.).

Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., přednosta Ortopedické kliniky ve Fakultní nemocnici v pražském Motole, upozorňuje na výzkumy vědců, které ukázaly, že na počínající artrózu příznivě působí také omega-3 nenasycené mastné kyseliny (zklidňují záněty kloubů), stopové prvky (selen, zinek, měď) a zároveň antioxidanty
(vitamín A, C, E, betakaroten a bioflavonoidy z citrusových plodů).

Organismus potřebuje při této chorobě rovněž zvýšené množství vápníku, podobně jako vitamínů D, B 6 a C (jsou důležité pro metabolismus kostí). Vyžaduje ovšem značné dávky těchto látek.
Z běžné stravy je nezíská. Proto pomůže, když mu je dodáme ve formě doplňků stravy.

Středomořská strava jako terapie

Nemoci srdce a cév se u Francouzů, Italů nebo u Španělů objevují méně často než u lidí ze severněji položených zemí. Odborníci to připisují zejména zvýšené konzumaci ryb, olivového oleje, ale také středomořské stravy, ve které bývá více zastoupená zelenina spolu s ovocem. Kromě vitamínů a minerálů obsahují takzvané fytofenoly. Ty zvyšují pružnost cév, chrání srdce a příznivě působí na krevní tlak.

Ale mají i další pozitivní vlastnosti. Například resveratrol, který se získává z vinných hroznů, zlepšuje tekutost krve a brzdí stárnutí srdce. Proantokyanidy ze semínek hroznů mají výrazné antioxidační účinky, podobně jako polyfenoly z kakaových bobů. Koenzym Q10 podporuje spolu s L-karnitinem činnost srdce tím, že mu pomáhá získat víc energie. A tak bychom mohli dlouze pokračovat ve výčtu dalších užitečných látek. Účinky spousty z nich vědci stále intenzívně studují.

U nemocí srdce a cév však platí to samé co u ostatních chorob. Mikronutrienty jsou pouze jedním z pozitivních kroků. Stejně důležitou roli hraje zdravý životní styl: dostatek pohybu, správná váha, schopnost kompenzovat stresy i psychické vypětí atd. Nicméně správná výživa je hodně důležitá. Svědčí o tom fakta.
Profesor Petruželka uvedl například: „Až jedné třetině zhoubných nádorů můžeme předejít správnou úpravou jídelníčku a stravovacích zvyklostí.“

Novinky.cz,12.3.2012, 7:42, Petr Veselý, Právo

 

 

   

7.   Potraviny, které chrání mozek :
         
čokoláda a litry kávy

Vhodně zvolená strava hraje v lidském životě zásadní úlohu.
Může zabránit srdečním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku i rakovině.
Konzumací určitých potravin však můžete zlepšit i mozkovou a činnost a předejít vzniku Alzheimerovy choroby.

Ačkoli v současné době stále nemáme lék, který by dokázal vyléčit Alzheimerovu nemoc nebo demenci,
existují potraviny, které v celkovém zdraví naší mysli hrají pozitivní roli.

Alzheimerova asociace mezi ně řadí stravu, která snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky,
podporuje dobrý průtok krve do mozku a neobsahuje příliš tuku a cholesterolu.

Seznamte se s deseti potravinami, které udrží mysl svěží.

Jablka

Proč schrupnout alespoň doporučované jedno jablko denně?
Jablka obsahují rostlinný antioxidant flavonoid kvercetin, který udržuje zdravé
duševní pochody tím,
že ochraňuje mozkové buňky.

Podle vědců z Cornellské univerzity kvercetin chrání mozkové buňky před útoky volných radikálů,
které mohou poškodit vnější obal složený z jemných neuronů.
To může následně vést k poklesu kognitivních schopností (tj. zhoršení pamětí, orientaci, myšlení,
jazykové dovednosti, vnímání, rozpoznávání apod.)

Pro dostatečný příjem této přírodní substance konzumujte jablka i se slupkou.
Jablka neokusujte, ale před konzumací je nakrájejte nejméně na 8 dílů.

Skořice

Beta-amyloidové plaky, někdy také nazývané senilní plaky, jsou jedním z hlavních znaků Alzheimerovy nemoci.
Dalším znakem jsou neurofibrilární klubka obsahující hyperfosforylový protein tau.

Dosud probíhající výzkum z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře zatím odhalil ,že dvě složky ve skořici - proantocyanidin a cinnamaldehyd - mohou zničit tyto nebezpečné tau proteiny.
I když výzkum ještě není dokončen, určitě nemůže být na
škodu posypat si skořicí, která je rovněž významným antioxidantem, jogurt nebo ovesnou kaši.

Čokoláda

Jistě už jste slyšeli o pozitivních účincích čokolády na zdraví
Mezi klady patří
snížení krevního tlaku, rizika srdečních onemocnění i odvrácení deprese.
Čokoláda také podle vědců dokáže udržet vaši mysl zdravou a bystrou
a snižuje riziko vzniku demence.

Studie z roku 2009 zjistila, že pouhých 10 gramů kvalitní hořké čokolády denně pomáhá chránit
před ztrátou paměti způsobenou věkem.
Lékařští experti dávají tento jev do souvislosti s obsahem polyfenolů v kakau,
které podporují průtok krve do mozku.

Špenát

Tato listová zelenina je plná živin, které vás mohou ochránit před demencí.
Jsou to především foláty, vitamín E a vitamín K.
Půl šálku vařeného špenátu obsahuje třetinu doporučené denní dávky folátu
a pětkrát vyšší množství vitamínu K, než denně potřebujete.
Neurologická studie z roku 2006 odhalila,
že pouhé tři porce listové zeleniny
nebo zeleniny sytých barev (např. i hlávkového salátu) denně může pomoci
snížit riziko kognitivního poklesu až o 40 procent.
Vitamíny E a K jsou rozpustné v tucích, proto si špenát nezapomeňte pokapat třeba olivovým olejem.

Káva

Kafaři mají další důvod, proč neskoncovat se svým zlozvykem. Nedávná finská studie, které se zúčastnilo 1 400 dlouhodobých pijáků kávy, odhalila, že lidé, kteří pijí tři až pět šálků denně, ve svých čtyřiceti až padesáti letech
snižují své šance na vyvinutí Alzheimerovy choroby až o 65% v porovnání s těmi, kdo pijí méně než dva šálky.

Vědci věří, že za ochrannými účinky kávy stojí kofein a velké množství antioxidantů, které káva obsahuje.

Extra panenský olivový olej

ADDL (B-derived diffusible ligands) jsou neurotoxiny, neboli mozkové jedy, které se podílejí na ztrátě paměti
a přispívají ke vzniku Alzheimerovy choroby. Tyto molekuly ničí neurony v hipokampu (paměťové centrum mozku)
a člověku pak přestává sloužit paměť.

Podle studie expertů z Monellské a Severozápadní univerzity ve Spojených státech může extra panenský
olivový olej bojovat proti ADDL.
Tento olej obsahuje přirozeně se vyskytující složku zvanou oleocanthal, která by v budoucnu mohla být používána
v lécích proti Alzheimerově chorobě.

Ostružiny

Jak stárneme, je pro nás čím dál těžší učit se nové věci, jako je třeba nový tanec nebo cizí jazyk.
Mozkové buňky podléhají zánětům a přestávají pracovat tak, jak by měly.
Ostružiny však mohou jejich práci podpořit, neboť obsahují antioxidanty známé jako polyfenoly,
které ničí záněty a podporují komunikaci mezi neurony.

Podle studie Tuftské univerzity z roku 2009 tak ostružiny mohou zlepšovat naši schopnost vstřebávat
nové informace.

Kari

Voňavé kari koření obsahuje složku příbuznou zázvoru, která se nazývá turmerik.
Tato látka je zvláště bohatá na kurkumin, který podle expertů z Centra pro výzkum Alzheimerovy nemoci
z Kalifornské univerzity v Los Angeles dokáže zabránit vzniku Alzheimerovy choroby a to hned několika způsoby.

Nejen že blokuje tvorbu beta amyloidových plaků, (viz skořice), ale také bojuje se záněty.
Dokáže rovněž snižovat hladiny cholesterolu, který ucpává artérie, čímž se snižuje tok krve do mozku.

Šťáva z hroznového vína

Vědci zabývající se Alzheimerovou chorobou často říkají, že co je dobré pro srdce je dobré i pro mozek.
Nové výzkumy opravdu dokazují, že ty samé polyfenoly obsažené v červeném víně
a šťávě z hroznového vína mohou podporovat zdravé srdce,
ale rovněž mohou pomáhat při udržení zdravé mysli.
Vědci z lékařské fakulty na univerzitě v Cincinnati podávali po dobu tří měsíců dvanácti starším lidem
s klesající pamětí denní dávku hroznového džusu nebo placebo nápoj. Poté zjistili, že se dobrovolníkům,
kteří pili hroznový džus, značně zlepšila jejich prostorová paměť a verbální učební dovednosti.

Lékaři věří, že stejně jako u ostružin, i polyfenoly z hroznového džusu zlepšují komunikaci
mezi mozkovými buňkami.

Losos

Další potravina, která dokáže ochránit nejen srdce, ale i šedou hmotu mozkovou.
Losos je významným zdrojem DHA, která patří mezi převládající omega - 3mastné kyseliny
v mozku. Lékařští experti věří, že DHA dokáže chránit před Alzheimerovou chorobou.
Losos je navíc přírodním zdrojem těžko dostupného vitamínu D, který podle vědců rovněž může bojovat proti kognitivnímu poklesu.
Studie publikovaná v Archives of Internal Medicine odhalila, že starší lidé,
kterým chybí vitamín D,
mají o 40% vyšší pravděpodobnost, že budou trpět ztrátou paměti způsobenou věkem.